Jukkasjärvi

Ett av de mest unika hotellen i världen är ishotellet i jukkasjärvi. Ett hotell där stora delar byggs upp under vintermånaderna av gigantiska isblock och där besökarna kan sova i minusgrader på sängar av is.

Varma kläder`

En fråga som ofta uppstår är vilka kläder man bör ha med sig. På hemsidan framgår att sovsäckar kan lånas på plats men att gästerna rekommenderas att ta med sig ylleunderställ. Att köpa in den vinterjacka som fått bäst i test eller investera i dyra vinterbyxor behövs däremot inte. De som bokar en natt får nämligen låna skoteroverall, varma kängor samt vantar för att hålla sig varm under de guidade turerna eller andra aktiviteter på området. Dessutom ingår fri entré till bastun.

Om hotellet

År 1989 byggdes ishotellet upp för första gången. Ett hotell som även är en välbesökt konstutställning med is från Torne älv.

Intresset för hotellet är mycket stort över hela världen och de som vill boka ett rum eller en upplevelse behöver göra detta flera månader i förväg. År 2016 öppnade de även deras nyaste inslag, ICEHOTEL 365, som är öppet året runt.

Till skillnad mot vissa delar av hotellet så är detta bestående och bjuder på isupplevelse utifrån flera olika perspektiv. Njut av iskonst, ta en dryck i isbaren eller boka en natt i konst- eller lyxsvit där både badrum och relaxrum finns i anslutning till det egna rummet.

Beställ varma termokjolar via Termokjol.com

Rummen

På ishotellet finns både varma och kalla hotellrum. Ska flera nätter bokas på hotellet rekommenderar de att man kombinerar och både har varma och kalla nätter. Samtidigt är de kalla rummen mycket eftertraktade och bokade lång tid i förväg. Hotellet är ju framförallt känt för deras isinslag och att då få sova i ett isrum ett av de mest exotiska inslagen.

Välj mellan sviter, deluxrum eller ”enkelt” isrum. Här är sängen och dess ram tillverkad av is där lufttemperaturen ligger på mellan minus fem och minus åtta grader. Men med renskinn på sängarna och sedan en varm sovsäck så klarar man av natten riktigt bra. När morgonen kommer möts man av servering av varm lingondricka, varm dusch, bastu och hotellfrukost.

Upplevelser

Många som åker till ishotellet passar på att boka någon av de unika upplevelser som erbjuds i närheten. Detta då inte enbart vinterrelaterade upplevelser utan även aktiviteter under vår, sommar och höst. På vinter kan man exempelvis gå en isskulpteringsskurs eller åka skoter och på sommaren väntar forsränning i Torne älv, besök på slädhundskennel och vandringar i skog och mark.