Hotell i Umeå

Hotell i UmeåUmeå är Norrlands största tätort och Sveriges tolfte största stad. Dess smeknamn är Björkarnas stad eftersom staden har så många björkar. Förr kallade man också staden för Norrlands huvudstad, men detta smeknamn har numera Sundsvall tagit över. Staden växte fram redan på 1300-talet kring Backens kyrka som idag ligger omkring fem kilometer från Umeå centrum. Ortens centrum förflyttades med åren nedströms Umeälven och i början av 1620-talet fick staden sina stadsrättigheter. Umeå profilerar sig ofta som ett kulturcentrum. År 2014 var Umeå Europas kulturhuvudstad och staden arrangerar årligen festivalen Umeå Kulturnatta som varje år lockar mängder av besökare.

Sevärdheter i Umeå

Umeå har många sevärdheter. Bland de främsta räknas Arboretum Norr, Norrlandsoperan, Umevatoriet och Umedalens Skulpturpark. Umevatoriet är ett observatorium och planetarium som är öppet för allmänheten, men som också används av skolor, universitetet och näringslivet. Där finns en konstgjord stjärnhimmel, aktiviteter och experiment som gör det lättare att se och förstå skeenden i rymden. Norrlandsoperan är ett scenkonsthus med symfoniorkester, avdelningar för opera, dans, musik och konst, festivaler, arrangemang, verkstäder och ateljéer. Arboretum Norr är en unik skogsträdgård som har planterade träd och buskar från när och fjärran. Där kan man strosa runt och uppleva världen runt när det gäller buskar, träd och andra planteringar. Umedalens Skulpturpark skapades som en konstutställning 1994, men är numera en fast utställning som kan besökas när som helst. Skulpturparken ligger vid det gamla nedlagda mentalsjukhuset Umedalen. Skulpturparken har blivit vald till Sveriges bästa park år 2005 är en av Västerbottens mest populära attraktioner.

För dig som är nyfiken på att uppleva Umeå så finns det massor av hotell att välja bland. Tre av de vi rekommenderar är U&Me Hotell, Hotell Gamla Fängelset samt Stora Hotellet Umeå.

U&Me Hotel

U&Me Hotel är ett relativt nyöppnat, nytänkande och innovativt hotell, där du som gäst själv väljer vad du vill krydda din hotellvistelse med. Hotellet är byggt på våning 6-13 i Väven, Umeås nya stora kulturhus. Det finns 162 rum i storlekarna S, M, L och XL. Rummen har utsikt antingen över staden eller över älven. Det finns ingen traditionell reception och inte heller någon lobby eller frukostmatsal. Istället checkar man in i speciella incheckningsdiskar och äter frukost på Kulturbageriet som också ligger i Väven. När du bokar ditt hotellrum kan du välja till eller ta bort olika tillägg, vilket ger dig en personlig och skräddarsydd hotellvistelse.

Hotell Gamla Fängelset

Apropå unik hotellvistelse – Hotell Gamla Fängelset i Umeå kan ge dig en oförglömlig hotellupplevelse. Huset som hotellet är beläget i uppfördes 1861 och var fram tills 1981 Västerbottens länscellsfängelse. Idag finns det 23 enkelrum, 2 dubbelrum och 2 fyrbäddsrum i de gamla hotellcellerna. Det finns också festsal och konferensrum. I ett annex på gården finns det populära caféet Lilla Göteborg och ute på fängelsegården arrangeras sommartid många olika kulturella arrangemang.

Stora Hotellet Umeå

Stora Hotellet grundades redan 1895 och var på den tiden ett kombinerat stadshotell och sjömanshus. Inför Kulturhuvudstadsåret 2014 skedde en omfattande renovering. Idag erbjuder hotellet 82 sinsemellan unika rum, alltifrån kompakta sjömanskojer till rymliga sviter.