Hotell i Luleå

Luleå är Norrlands fjärde största tätort och Sveriges 22:a största. Staden har smeknamnet Stålstaden eftersom staden har en stor stålindustri och omfattande forskning. Sveriges första och nordligaste tekniska universitet är också beläget just i Luleå. Luleå är en populär shoppingstad. Gallerian Shopping som invigdes redan 1955 var världens första inomhusgalleria. Staden arrangerar en stor festival varje sommar, Luleå Hamnfestival, som är en gratisfestival som riktar sig till alla målgrupper. Luleå har under de senaste åren också blivit känd för Ice Music – en ny konstform där professionella musiker sitter i en igloo och spelar på instrument som har skapats av is. I igloon pulserar isinstrumenten i regnbågens alla färger. Luleå är en stad som är betydligt varmare än man kan tro, tack vare golfströmmen. Faktum är att staden vunnit solligan flertalet gånger och har oftare högre temperatur än många städer söderut i landet.

Sevärdheter i Luleå

Hotell i LuleåUnder 1940-talet blev Luleå en garnisonsstad då Norrbottens flygbaskår, Luleå luftvärnskår och Luleå marina bevakningsområde etablerades. Idag finns dock endast flygflottiljen kvar i staden. På Flygmuseet F21 kan man uppleva Sveriges flyghistoria i en stor utomhusutställning med flygplan, helikoptrar, räddningsfordon och luftbevakningstorn och en inomhusutställning med modeller, prylar och foton. Dessutom finns en populär flygsimulator. Luleå har också ett av Sveriges största järnvägsmuseer. En sevärdhet som man inte får missa i Luleå är Gammelstads kyrkstad, en samling kyrkstugor och kyrkstall belägen i Gammelstad utanför Umeå. Stugorna är grupperade runt Norrlands största medeltida stenkyrka från 1492. Alldeles intill ligger Friluftsmuseet Hägnan med byggnader från 1700-talet till 1900-talet och med massor av aktiviteter för både stora och små.

Luleå är ett populärt semesterresemål och det finns många sevärdheter att uppleva i staden. Det finns också många hotell att välja bland och du bokar dem enklast på hotellluleå.com. Tre av de som vi rekommenderar är Hotell Amber, Clarion Hotel Sense och Hotel Savoy.

  • Hotell Amber är centralt beläget i ett vackert sekelskifteshus med hemtrevlig atmosfär. Där serveras hembakt bröd, hemgjord müsli och hemgjord marmelad till frukost. Hotellet är familjeägt och har totalt 16 rum. Inget av rummen är det andra likt.
  • Clarion Hotell Sense är ett stort, 9 våningar högt, fyrstjärnigt hotell med designmöbler och unik fotokonst. Där finns en lobbybar med ljusspel inspirerade av de fyra årstiderna och ett spa med en speciell årstidsbastu. Hotellet har fått flertalet priser och utmärkelser genom åren.
  • Hotell Savoy har totalt 76 rum, varav 20 stora sviter och dessutom finns moderna konferenslokaler. Hotellet har en magnifik Jazzmatsal med lokalproducerade råvaror och en trappa under hotellet finns Luleås största spa på hela 500 kvadratmeter. Hotellet är anslutet till Best Western Premier, vilket innebär att det håller en mycket hög service- och kvalitetsnivå. Hotellet har ett spännande koncept som heter Köksmästarens Bord. Där kan du som gäst inta en god måltid i direkt anslutning till köket, samtidigt som hotellets köksmästare lär ut sina bästa tips och knep för en lyckad middag. Afternoon Tea serveras dagligen i lobbyn med egen teblandning, hembakt surdegsbröd och hemmagjord citrus curd.